ENEOS kérdések-válaszok

 

 

 

 • Honnan származik az olaj?

 

Az ENEOS Corporation (korábban Nippon Mitsubishi Oil) 7 olajkúttal és több finomítóval rendelkezik. Japán legnagyobb olaj-importőre és forgalmazója. A teljes kapacitása több mint 1,3 millió hordó / nap. Kutatási tevékenysége található elsősorban Kanadában, a Mexikói-öbölben, az Északi-tengeren, Óceániában, és Délkelet-Ázsiában (Vietnám).

 eneos-jx-vietnam

 

 

 • Hogyan érkezik Európába és USA-ba az olaj?

 

View the embedded image gallery online at:
https://eneos.hu/kerdesek-valaszok-az-eneosrol#sigFreeId93a02e7f85

Az USA-ban forgalmazott olaj más dobozban van mint az amiket az Európai piacra szánnak. Ez azért van így, mert a kontinensekre az olaj tartályhajókon érkezik, és csak is kizárólag a JXTG Nippon Oil által regisztrált országban dobozolják. Így biztosított, hogy nem tudják hamisítani az olajat, továbbá így lehet megkülönböztetni az európai és az amerikai olajat, mert nem minden viszkozítású olajnak ugyanaz az összetétele. Európába a tengeren át Hollandiába vagy az Egyesült királyságba érkezik, és itt dobozolják. A vonalkód első két-három száma adja meg a gyártó országot, ez az ENEOS esetében pl. 87, ami Hollandia. Ne feledjük, hogy egy globális vállalatról van szó, ami azt jelenti, hogy több országban van finomítója, leginkább Japánban, Ázsiában és az USA-ban.

 

 • Legfontosabb finomítók Japánban:

 

 •     Muroran
 •     Sendai
 •     Yokohama
 •     Negishi
 •     Mizushima
 •     Osaka
 •     Marifu


 

 • Gyári beszállító?

 

Érdemes tudni, hogy egyik autógyárnak sincs olajmezője, olajfinomítója, így a saját olajukhoz az alapolajat ilyen vállalatoktól vásárolja, mint pl: Exon-Mobil, BP, Shell, JXTG Nippon Oil. A JXTG Nippon Oil első számú piaca a gyári beszállítás. Ezt követi az aftermarket piac. Számos autógyárnak szállít közvetlenül alapolajat, amibe később az autógyártó adalékot tölt magának vagy adalékoltatja velük. Ilyen autógyárak: Toyota, Lexus, Mitsubishi, GM stb.  Ezek közül van olyan autógyár akivel együtt fejleszt. Mint pl.: Toyota+Lexus, Mitsubishi. Továbbá, a KYB lengéscsillapítókban is ENEOS olaj található!!!

 

 

 • Aftermarket piac:

 

Az ENEOS márkanév alatt futó olajok adalék összetétele különbözhet a gyári Toyota vagy Lexus olajokétól, (C1, C2 minősítés).  Az alapolaj minősége mind két esetben a legmagasabb, mert a JXTG Nippon Oil a számára nem megfelelő minőségű alapolajat értékesíti olyan aftermarket piacon dolgozó forgalmazók számára, akik nem rendelkeznek olajkúttal, ezért ők az alapolajat vásárolják. Az adalékolási eltérés az ENEOS és a gyári olaj között abból adódik, hogy az aftermarket piac adottságait figyelembe veszik, és az európai piacot 5W-30-as, 5W-40-es, 10W-40-es olajjal akarják lefedni.

 

 • Dátum a flakon nyakán

 

Minden ENEOS flakonon, kannán a gyártás dátuma , nem a lejárat taláható!
Angolszász / amerikai formátumban hónap / nap / év. Egyes csomagolásokon a nap / hónap / év kombináció is előfordulhat, a gyártási év azonban 4 számjeggyel az utolsó helyen szerepel.

 

 • Olaj minősítések:

 

Minden ENEOS márkanév alatt forgalmazott olajnak van legalább 1 nemzetközileg elfogadott minősítése, továbbá az autógyártók által elfogadott minősítés is megtalálható minden csomagoláson. Mint már említettük az Európai-Unióban forgalmazott ENEOS olajat kifejezetten az európai piacra szabták, ezért minden olajnak van ACEA (Európai Autógyártók Szövetsége) által elfogadott  minősítése.  Az, hogy az ENEOS egy új olajként jelenik meg az aftermarket piacon a sok hátrány mellett rendelkezik egy előnyel is. Mégpedig azzal, hogy minden engedélye és minősítése a legmagasabb szintű teszteléseknek volt kitéve mind az ACEA, mind az API által. Például a részecskeszűrős minősítés ezeknél az olajoknál már az ACEA által 2008-ban szigorított eljárásnak felel meg. Minden olaj rendelkezik mind két független olaj minősítő (ACEA, API) engedélyével, kivétel ez alól az 5W-30-as viszkozitású olaj.

 

 • 5W-30-as olaj minősítése:

 

Az 5W-30-as olaj összetétele változott, mert API és az ACEA minősítéseket 3 évente meg kell hosszabbítani, és ezt a JXTG Nippon Oil egybekötötte azzal, hogy változtatott az összetételén. Az ACEA (Európai Autógyártók Szövetsége) már elfogadta, az API vizsgálja még, így Európában forgalmazható az olaj. Ezért az európai és az amerikai olaj jelenleg nem egyezik, de ha meg lesz az engedély, akkor amerikában is ezt az olajat fogják forgalmazni

 

 • Melyik olaj részecskeszűrős olaj?

 

Mind az 5W-40, mind az 5W-30-as viszkozitású ENEOS olaj megfelel az ACEA által előírt C3-as részecskeszűrős minősítésnek.

 

 • Miért C3-as minősítéssel rendelkezik, miért nem C1 vagy C2?

 

Az Európában található autók többsége ezt a részecskeszűrős minősítést írja elő, így a JXTG  Nippon Oil elképzelése szerint  5W-40-es és 5W-30-as olajjal így lehet a legjobban lefedni az európai autóparkot. Fontos tudni, hogy a C1, C2, C4 és C3 minősítések más-más igénybevételekre lettek méretezve, így akinek az autója C3 minősítést ír elő, nem tesz jót ha C1-es minősítésű olajat használ benne, mert ugyan a C1-es minősítésű olaj alacsonyabb kén és foszfor tartalmú, de az úgynevezett HTHC viszkozitása alacsonyabb, így nem lesz meg a megfelelő kenése a motornak. Így minden gépjármű tulajdonosnak azt tudjuk ajánlani, hogy a gépkönyv által előírt részecskeszűrős olajat használja. Fontos továbbá, hogy az API motorolaj-specifikációi nem különböztetnek meg C1-C2-C3-C4 szinteket. A 2004-ben bevezetett SM specifikáció felel meg a csökkentett foszfor és kén tartalmú motorolajoknak.

 

 • Részecskeszűrős olajok (5W-40; 5W-30) C1; C2; C3(08) és C4 leírásai:

 

C1: Alacsony foszfor és kén tartalmú üzemanyag takarékos motorolaj. HTHS viszkozitása >2,9 mPas Figyelem! Ezek az olajok alacsony HTHS viszkozitásúak ezért csak azokba a motorokba ajánlott, amelyek gépkönyve ezt előírja pl: Mazda, Ford

C2: Közepes foszfor és kén tartalmú üzemanyag takarékos motorolaj. HTHS viszkozitása >2,9 mPas Figyelem! Ezek az olajok alacsony HTHS viszkozitásúak ezért csak azokba a motorokba ajánlott, amelyek gépkönyve ezt előírja pl: egyes Peugeot, Honda, Mitsubishi

C3: Közepes foszfor és kén tartalmú motorolaj elsősorban nagy teljesítményű motorokhoz. HTHS viszkozitása >3,5 mPas. Ezeknél az olajoknál inkább a kenési biztonság, mint sem az üzemanyag takarékosság a fő szempont. Sok autógyár ezt a teljesítményszintet írja elő saját motorolaj követelményeinél. Pl: Opel , Renault, Honda, Mitsubishi, Nissan, Kia. (08): 2008-ban szigorítások léptek érvénybe a motorfékpadi vizsgálatoknál.

 

C4: Kifejezetten alacsony hamutartalmú motorolaj 2007-ben került bevezetésre a Renault kérésére. HTHS viszkozitása >3,5 mPas egyelőre csak bizonyos Renault típusoknál használatos.

 

Az API motorolaj-specifikációi nem különböztetnek meg C1-C2-C3 szinteket. A 2004-ben bevezetett SM specifikáció felel meg a csökkentett foszfor és kén tartalmú motorolajoknak.

Fontos! az API a személygépkocsikra vonatkozóan „S˝ kategória (benzinmotorok követelményei) vonatkozik, a diesel követelményeket tartalmazó „C˝ kategória pedig a haszongépjárművek kenési igényeit taglalja: mivel Észak-Amerikában még mindig nagyon alacsony a diesel személyautók részaránya az API „C˝ kategória olajminősítő tesztjei között haszongépjármű-fékpadi motorok szerepelnek, melyek működési jellemzői nem felelnek meg a nagyobb fordulatszámú, nagyobb fajlagos teljesítményű személygépkocsiknak.

 

 • Több fajta flakonnal is láttam ugyanazt a terméket, ez miért van? Nem eredeti?


Az ENEOS termékek csomagolása 2020-ban új tervezésű csomagolást kapott, az ún. "Katana" flakonokat. Egy ideig mindkét féle csomagolásban kapható a termék, ameddig készletről a korábbi el nem fogy.

 

 • HTHS VISZKOZITÁS (HIGH TEMPERATURE HIGH SHEAR RATE)

 

A HTHS viszkozitás 150 °C-fok hőmérsékleten, intenzív nyíró igénybevétel mellett mért dinamikai viszkozitás. Viszkozitásmódosító adalékot tartalmazó kenőanyagban ugyanazon hőmérsékleten más - alacsonyabb - viszkozitás mérhető intenzív nyírás mellett, mint kis nyíró igénybevétel esetén. Általános tapasztalat, hogy az alacsony HTHS viszkozitású olajok (általában: 2,9 mPas < HTHS viszkozitás < 3,5 mPas) (C1, C2), mérsékelt belső súrlódásuk folytán üzemanyag-takarékossági szempontból nagyon hatékonyak. Ugyanakkor vékony kenőfilmet képeznek, amely csak ennek a körülménynek a figyelembevételével tervezett járműmotorok esetében bizonyul megfelelőnek. A közepes vagy magas HTHS viszkozitású motorolajok (HTHS viszkozitás > 3,5 mPas) (C3) ezzel szemben kevésbé energiatakarékosak, de nagyobb kenési biztonságot nyújtanak.

 

 • Az ENEOS jövője:

 

Az 1888 óta létező JXTG Nippon Oil az elmúlt évtizedek alatt sok átalakuláson ment keresztül, így alkalmazkodva a mindig változó piachoz. 2010-ben újabb mérföldkőhöz érkezett a vállalat,mert 2010 áprilisában egyesült a szintén nagy múltra vissza tekintő Nippon Mining Holdings-al, amely megteremtette az integrált energia-óriást a JX Holdings-t. Ezáltal a tranzakció által tovább erősítette pozícióját Ázsiában, ezen belül Kínában. Továbbá, 2010 óta két, Kínában található finomító is a JX Holdings -hoz.

A Sanyo-val közösen fejleszt üzemanyag cellákat és a napelemeket, továbbá sok energiát fektet a környezetbarát olajok és üzemanyagok kutatásába.

 largest-refiners-rank

A világ 15. legnagyobb olajfinomító kapacitásával rendelkezik a JX Nippon oil